joi, octombrie 04, 2007

universuri paralele pe messenger

ce mi se pare interesant la chestia asta cu tehnologia si comunicarea este capacitatea de a discuta, simultan, chestii total diferite cu personaje care ha! poate nici nu se cunosc.

ma gandeam cand aveam deschise pe ecranul calculatorului vreo 4 ferestre in care discutam cu 3 baieti si o fata subiecte care de care mai diverse si culmea eram la fel de implicata in fiecare. de la tipologia iubirilor, la proiecte de advertising, la plimbari cu bicicleta si viata dezastruoasa de student.

mi-am dat seama ca e absolut geniala chestia asta pentru ca a) nu te deplasezi de acasa, esti tot in pijamale pentru "intalnirile" astea virtuale, b)daca te plictiseste firul discutiei poti gasi la cealalta fereastra ceva mai interesant, c) daca pur si simplu te-ai plictisit de tot poti tasta un "brb" si nimeni nu o sa stie ca u te holbezi in continuare la lista de mess fara chef de a vorbi cu nimeni - ceea ce este ok pentru ca la intalnirile reale e mai greu sa pleci cu una cu doua, d) calitatea si cantitatea informatiilor transmise creste o data cu numarul ferestrelor deschise.

messu asta e un glorios dispozitiv de manipulare, te ascunde si te incurca in acelasi timp. este o foarte buna metoda de a vorbi incontinuu fara sa zici o vorba si, daca ai arhiva activata, iti poate reaminti discutii dragi.

cati dintre noi nu analizam pagini de discutii pe mess? cati nu avem liste de "prieteni", "fraieri", "colegi", "bune de vrajit", "cand ma plictisesc rau de tot", nick name-uri cu care comunicam permanent, oameni din lumi paralele care dezvaluie cu fiecare fereastra un alt TU.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Meh, dak tot dezvalui in fiecare fereastra un alt TU, dezvaluie-l si pe IO :D - ivan punct bezdomny la yahoo punct com. Tvoe poistine. Am zaquestions o gramada ;).

(si sterge commentul pls, k dak voiam reclama ma duceam pe hi5)

Anonim spunea...

si daca n-ar fi universuri paralele, ci un acelasi univers?
daca discutiile astea simultane ar fi egale cu nici o discutie?
daca a fi la fel de implicata in fiecare ar fi egal cu a nu fi implicata in niciuna?
daca genialitatea chestiei asteia numita mess, ar fi diabolica - desi diavolul nu poate fi genial tocmai pentru ca e prost -, si te-ar priva de viata reala? si-ar fi un surogat de viata, de intelegere, de discutie, de existenta, ai fi tu care nu esti de fapt?
daca ai uita ca existi, ca exista viata langa tine, in tine, ca esti concreta si nu virtuala, si-ai trai doar imaginar, in discutii care te plictisesc dar le porti in continuare, cu prieteni care te adorm si carora le dai brb, cu cate patru, cinci, zece de-odata, cu care nu te intelegi decat separat si cu care, daca te-ai intalni cu toti deodata fata in fata, n-ai mai sti cine esti, n-ai mai sti cum sa actionezi, cum sa reactionezi. pentru ca esti cu fiecare in parte doar o bucata din tine, de fiecare data alta, si niciodata TU.
internetul este doar un mijloc de comunicare si informare comod si rapid, prin care sa transmiti, unde sa afli, pe care sa-l accesezi punctual, de care sa te slujesti scurt, la obiect, o unealta pentru existenta fiecaruia. nu existenta insasi. abuzul dauneaza si cei care o fac se vor trezi la un moment dat pedepsiti prin inexistenta lor umana.
zalostinthought