joi, octombrie 04, 2007

cu ce sentimente asociem oamenii din viata noastra?

m-a intrebat cineva ce simt cand ma gandesc la el.

am inchis ochii, si concentrandu-mi simturile in directia lui am gasit raspunsul: libertate! :)

apoi am continuat sa imi amintesc alti oameni pe care ii cunosc si am identificat pentru fiecare cate un sentiment.

faptul ca fiecare persoana cu care venim in contact ne determina sa nutrim cel putin un sentiment in momentul in care ne raportam la numele ei inseamna ca persoana respectiva are ceva de dat. ceva pe care u vrei sa il primesti (sau ok, daca vorbim de senzatii dubioase precum teama sau frustrare, atunci inseamna ca acel sentiment risca sa creeze o dependenta stranie pentru tine, ca individ)

sa extragem o lista scurta, randomly. (nu dau numele complet, poate oamenii nu sunt asa exhibitionisti)

O: libertate;
M: Caldura (sufleteasca);
I: iubire;
D: neimplinire;
A: nevoie;
L: liniste;
D: dorinta;
T: intimidare;
V: sete de cunoastere:

Ok. Geva de genul. Evident ca selectia sentimentului se face reevaluand mental faptele, discutiile, etc.

Sentimentul pe care il asociem poate avea legatura cu empatia impartasita sau nu din prima clipa. poate avea legatura cu ce am vrea sa fie si ce obtinem cu fiecare intalnire.
Interesant de analizat sunt acele relatii in care sentimentul identificat ca principal ramane acelasi.
Cand eu ma gandesc la J, de exemplu, am aceleasi sentimente si daca se intampla ca ieri sa nu fi comunicat excelent. Pe de alta parte, sunt interesante si acele relatii in care stii ce simti, dar nu poti alege un cuvant. Si poate acel cuvant nu este un sentiment. Se poate ca eu gandindu-ma la Eminem sa nu il asociez cu "nostalgie" ci cu "hanorac".

Oricum ar fi, este imposibil ca, daca te gandesti la cineva, fie ca il stii doar pe net, fie ca il stii ceva mai bine, sa nu existe un sentiment cu care sa il asociezi.
Evident ca aceste personaje scot la iveala o parte din tine. si de aceea este foarte greu, daca te hotarasti sa dai o petrecere, sa fii sigur ca toti invitatii tai se inteleg intre ei.
culmea este ca tu te intelegi cu ei, cu fiecare in parte, dar ei intre ei se poate intampla sa nici nu se suporte.

Poate pentru ca A=grija nu poate coabita cu N:dezinterez.

Chiar daca nu cunosti persoana respectiva, sa zicem ca ati vorbit doar la telefon incercand sa conturati un event tot sunt sanse ca, daca te intreb, sa-mi poti spune veselie, graba, Parazitii.

Mi-ar placea sa stiu daca exista o limita pentru ele? daca oamenii ii poti identifica dupa categorii de sentimente? daca se reiau, sub o alta forma? Adica, daca il cunosti pe X poti spune: "ah, e dintr-ala.... duplicitar"

3 comentarii:

Anonim spunea...

Doua chestii: 1. In lista aia a ta, luand la intamplare, sa zicem I:Iubire (sau as parafraza eu - I.B.: Iubire. Bucurie :D ), asta inseamna k I ti-a trezit tie Iubire, pentru el adik? sau k I ti-a inspirat tie opinia k el te iubeste?
2. Ya zi meh, tu ce sentiment ti-ai asociat tie pana acum?

Anonim spunea...

mai sus s-a pus o intrebare interesanta: vorbesti de sentimentul pe care-l declanseaza in tine? sau de sentimentul pe care-l receptionezi cel mai bine din tot ceea ce degaja celalalt?
iubirea ta sau iubirea lui? libertatea ta, sau a lui? linistea, setea de cunoastere, ale tale, sau ale lor? perceptia ta este orientata asupra propriei persoane, sau asupra celuilalt?
toti oamenii au ceva de dat, toti au ceva de luat de la ceilalti. viata este o continua relationare intre oameni - atat ca individualitati cat si ca grupuri. este o interconditionare. fiecare ofera si primeste dupa cum stie sa o faca. fiecare suntem precum o carte, scrisa intr-un anume limbaj. trebuie sa ne lasam deschisi, trebuie ca celalalt sa cunoasca limbajul cartii, alfabetul, codurile folosite, trebuie sa aiba timp, placere, vointa, interes de a citi in continuare, mai ales ca respectiva carte se scrie mai departe cu fiecare zi care trece. meritul descifrarii este reciproc, castigurile sunt de ambele parti.

daca il cunosti pe X, poti spune orice despre el. dar il cunosti? de unde stii ca-l cunosti? de unde stii ca e exact ceea ce-ti inchipui tu despre el c-ar fi? pe tine te-a cunoscut cineva? vreodata?:)
zalostinthought

Anonim spunea...

ce-ar fi sa mai scrii?:)
zalit