marți, aprilie 28, 2009

modern secret societies


societatile secrete: tabu, rezistenta, efect.

Inaite si dupa Ano Domini, pe langa castele si paturile sociale cu care se inveleau, oamenii si-au creat un obicei misterios, dar plin de efect: sa faca parte dintr-o societate secreta.

acestea reprezentau modalitatea ascunsa, dar integrata, de a comite o crima pe ici pe colo, un furt mic, dar consistent; un motiv de reuniune pentru a da o lege pe care lumea s-o respecte, dar fara sa stie; o portitza catre sex nebun, dar exclusiv, cu cine nu vroiai sa se afle etc etc.

pe principiul da-si-ti-se-va-da, pentru a avea acces la informatiile "secrete", dar de multe ori vitale, trebuia sa:

cunosti pe cine trebuie ca sa ai intrare
sa ai intrare
sa depui juramantul solemn (Za oath at membership)
sa-ti vinzi sufletul pe un pret nebanuit
sa te bucuri de beneficiile "spatelui tau" :)

societatile secrete continua si astazi. si apar altele constant. exista insa doua care-mi plac foarte mult: Societatatea Secreta a Nickname-urilor si Online Flirting When Offline Serious

reteaua este numeroasa, informatia infinita, haosul ordonat de taste, spionii spam-uiti ;), iar identitatile ascunse bine bine. membri societatilor secrete moderne sunt oameni ca tine si ca el. ei pot duce vieti normale, pot avea copii si hobby-uri stilizate, pot deduce impozite si pot genera valoare, insa adevarata lor identitate se divide in atatea altele. oamenii simpli devin CINEVA pentru ALTCINEVA care le cunoaste secretul. pentru ca "everybody does it, it's just that not everybody talks about it"

Niciun comentariu: