marți, mai 26, 2009

floare de cires





Floarea de cires a devenit, in timp, un simbol al Japoniei.
Se spune ca primavara vine cu adevarat atunci cand infloresc ciresii. Japonezii par a sti cel mai bine asta si in explozia de flori albe si roz cu parfum delicat devine o adevarata sarbatoare nationala ce tine cateva zile, la inceput de aprilie.

„Hanami" desemneaza, in limba japoneza, placerea de a admira florile, lasand sufletul sa se incarce de energie binefacatoare. Cuvantul e folosit in mod special pentru a desemna „privitul florilor de cires" in cadrul unui adevarat festival „la iarba verde", din programul caruia nu pot lipsi cantecele si dansurile traditionale si intalnirea cu cei apropiati.

„Sakura" inseamna, in japoneza, „cires". Exista in „Tara Soarelui Rasare" cateva sute de soiuri de cires, majoritatea fiind cultivate pentru florile lor.

„Heian Jiday" (perioada Dinastiei Heian, sec. VII-XII) marcheaza inceputul istoriei acestei sarbatori, dar timp de cateva secole, „Hanami" a fost apanajul Imparatului si nobililor de la Curte. Ulterior, plantatiile de cires au aparut in jurul templelor si in sate, floarea de cires devenind un simbol al Japoniei.

Ce se spune despre floarea de cires:
- Simbolizeaza frumusetea si puritatea
- Aduce noroc celor care o privesc
- Aduce pace si iubire in familie

Niciun comentariu: