miercuri, septembrie 02, 2009

vechea boala cronica

bolile cronice se instaleaza pe nepusa masa si raman nene mult si bine. sunt implacabile in asteptarea lor. sunt bune prietene in suferinta ta rutinizata si zambesc suav cand te schimonosesti de durere.

tratamentul pentru o boala cronica este de multe ori insuficient pentru a invinge microbul. acesta, personaj bine insurubat in sistemul tau imunitar, se propaga uneori lent, alteori cu tinta neamanata, dar intotdeauna sigur, in tot trupu-ti. el se imprastie, tu incerci sa te aduni, el te cuprine, tu incerci sa te eliberezi, el te macina, tu te macini pentru el.

muritori. asta suntem: un trup carnos, uns cu ape rosii, o adiere de parfum uitat in colt de sifonier, o ureche muscata e o gura fierbinte, o mana stransa bine de un pachet de nervi. un trup care, rapus de boala, cade teapan, rece, mort.

conform statisticilor, cancerul, diabetul si obezitatea, infarctul, astmul si alzheimer sunt responsabile de moartea multora intre noi. iar prevalenta pe boala este in continua crestere.

insa, incolo de acestea, exista o boala nespecificata in date. vechea boala cronica. aceleasi simptome. aceleasi reactii adverse. aceleasi stari de rau nedefinit, voma, imunitate scazuta, fotosensibilitate, dureri in capul pieptului, care cresc, cresc, cresc. o boala necrutatoare, care nu iarta pe nimeni, iar cei neatinsi nu se pot declara fericiti. cand se cronicizeaza, in interiorul tau simti o teama fierbinte, vezi negru in fata ochilor si doar atat. cand deja a prins teren in trupul tau slabit, jocul a fost facut. cartile au fost impartite. la drum de seara apare moartea. caci inima ta bolnava, inceteaza sa mai lupte.

vechea boala cronica nu are tratament. nici leac babesc. nu s-a nascut vaccinolog sa dea un antidot, nu am intalnit imunolog sa invinga prin terapie. nu exista savanti care sa fi gasit raspuns. intre timp toti au murit, rapusi de vechea boala cronica.
nu se face transplant, nici robotica nu e suficient de avansata. raman rime zise in fata crucii si speranta pe care unii - cu suflet lipsa - incearca sa ti-o alunge.

Niciun comentariu: