marți, martie 25, 2008

prostitutia sociala

doamnelor si domnilor,

in fiecare zi citesc presa. ei bine, nu chiar in fiecare zi. dar ascult radioul sau navighez pe net sau vrbesc cu unii, sau poate involuntar, cu fiecare dintre voi. faceti la fel. e viata noastra. so what's the big news?

ei bine, in toata aceasta poveste gratuita, din care primim zilnic cate un newsletter, jucam un rol tare ingrat. suntem impinsi de valtoarea trendurilor si a consumerismului, si a noului sa facem lucruri. sa ne afirmam. toata lumea (hai ca acum chiar exagerez, nu chiar toata) vrea sa fie, sa faca, sa stie, sa afle, sa se afle despre el/ea, sa iasa in fata, sa primeasca un premiu, sa faca proiecte, sa fie proactiv, sa genereze trenduri etc etc.

mai nou, avem blog. care e jmecheria cu bloggingul?ei bine, toata lumea care stie sa-si utilizeze atat mintea cat si calculatorul, scrie. mi se pare fascinant! cat talent zace in fiecare dintre noi! si duamne (asta e preluat), uitati-va la mine ce artista sunt. cum pun eu cuvinte cap la cap si voi le cititi, doar ca sa se vada ce grozava sunt. ei bine, nu mai mustaci. asa faci si tu, sau, ai vrea sa faci.
este incredibil de cate valente artistice putem da dovada. cum, de la politician, la companii, de la prostituate de lux la nobili cu experienta, de la birocrati la biropati, toata lumea scrie! ma inteb, care este limita? vom ajunge sa ne punem viata on-line, doar de dragul atentiei? pana la urma asta cautam, nu? recunoastere? sau... e altceva la mijloc?

din aceasi colectie, doresc sa amintesc, doamnelor si domnisorilor (care mai sunteti) clubbingul. alegerea outfitului care sa ne reprezinte, pe noi si alti zece. alegerea masini cu care ajungem, dar mai ales, clubul - care sa spuna despre noi fie ca suntem fucking high (Posh), sau poate smart&unconventional (Expirat) sau, de ce nu, rock, cool rock (Hard Rock Cafe). De iesit in oras nu o sa ne saturam ever. pentru ca primim, pe langa muzica si dans, felicitarile si aprobarea grupului din care facem sau accedem sa facem parte. si e bine, nu-i asa?

trecand pe raftul urmator, citim, cu capul inclinat cu greu spre stanga, despre proiecte, CSR, PR&advertising. oh, baby! u are naughty. e incredibil cum, printr-un tzop si un tzusti in UE, spang! suntem toti filantropi (hai ca nu e chiar un cuvant desuet), cu toti ne pricepem sa facem show-uri, sa oferim consultanta, sa punem cap la cap o campanie, cu creatie&and all. participam la evenimente, prezentari de moda, aparem in ziar, dam declaratii, generam audienta, care cum se pricepe si totul pentru? faima! succes, bani si lipsa de viata cu adevarat.
in fine, asta-i alt subiect.

am decis sa numesc toate acestea, la care, lejer, daca nu am fi usor ipocriti, toti am putea adauga inca si inca un item, ei bine, numesc asta prostitutie sociala. se aseamana oarecum cu prostitutia pentru atentie, cu vorbitul tare, cu extravagantele combinatii de branduri sau cu postarea pe youtube.com a superzafelor vietii noastre. toata lumea e vedeta, toata lumea stie, poate, se pricepe, dar, poate nu toata lumea - cum a spus cu mare intelepciune o prietena de-a mea, nu toata lumea trece testul timpului. poate ca asta este modalitatea in care ne vom cerne, tu, eu, ei.
de ce ne prostituam social? in primul rand pentru ca putem. in al doilea rand pentru ca asa face toata lumea. toti cei care conteaza, care vor sa-si faca un nume, care vor sa fie invitati ca speakeri, leaderi, adviseri, consultanti.

ne prostituam social pentru ca, intr-o lume in care nu se mai pune accent pe echilibru emotional (toata lumea vorbeste, nu toata lumea il are), pe ideea de a te astepta cineva acasa, in zile in care nimeni nu mai sta sa fie tinut in brate, ne prostituam social pentru ca avem un deadline, pentru ca altfel, avem senzatia ca vom expira ca persoane. stiu ca va veti gandi ca ia uite-o si pe asta, ne da sfaturi bla bla bla. dar e un trend, e real, e o prostitutie a eului pentru un comment, o invitatie, un proiect, o masina in plus, o calatorie in state sau un personal brand.

3 comentarii:

Anonim spunea...

posibil sa fi ignorat diferenta intre a ne prostitua si a ne f**e social, in speta faptul ca doar unii primim bani pentru atentia pe care o generam. (si, desigur, cat e de placut)

Andrei spunea...

daca tot s-a abordat diferenta intre prostitutie si f**ere,asta se aseamana mult cu diferenta dintre sexul oral si mumu, precum e descris in urmatorul banc in care un tip, inginer, sa zicem se intalneste cu o fosta colega de liceu, acum prostituata. el o intreaba cu ce-si castiga existenta, ea ii spune ca face sex oral pe bani si castiga destul din asta. el o completeaza zicandu-i ca ia mumu.ea il contrazice si il intreaba cat castiga el la serviciu. el raspunde ca 800 de eur.ea: "pai..asta-i diferenta tu iei mumu,eu fac sex oral"...deci, cat e de placut?:P

Anonim spunea...

tu ai citit ~Eu n-as folosi cuvintul `eu`~ cumva si ti a placut ? pentru ca mi se pare aproape imposibil sa nu o fi citit. si nu numai